Herbata czarna jest napojem cenionym od tysięcy lat. Chętnie wypijamy ją w ciągu dnia jako dodatek do śniadania czy kolacji. Ma ona liczne właściwości zdrowotne, a dzięki zawartości teiny — dodaje energii. Znajdziemy ją w wielu odmianach i smakach, a na jaki warto się zdecydować? Przekonajmy się!
Co wiemy o czarnej herbacie?
Czarnej herbaty nie trzeba nikomu przedstawiać. Prawdopodobnie nie ma osoby, która nie spotkałaby się z tym smakiem. Jest to napój, zaraz obok kawy, po który sięgamy najczęściej. Szczególnie chętnie smakujemy się w czarnym naparze podczas jesienno-zimowego okresu. Wtedy tez chętnie dorzucamy do kubka miód zamiast cukru. Równie lubianym dodatkiem jest plasterek cytryny.
Herbata czarna uwielbiana jest za swój smak, choć nie tylko to jest w stanie nam dać. Niewielu z nas wie, że ten czarny napar, to nie tylko walory smakowe i aromat, ale też cenne źródło witamin i minerałów. Wszystko zależy od jej pochodzenia, pory zbioru, a także samego procesu fermentacji liści.
Skąd pochodzi czarna herbata?
Spokojnie możemy nazwać czarną herbatę, herbatą „chińską”. A to ze względu na to, że właśnie z tych okolic ona się wywodzi. Chińczycy przepadają za ziołowymi naparami, a tamtejsze warunki klimatyczne są wprost idealne do wzrostu krzewów herbacianych. Warto dodać, że tak naprawdę wszystkie znane nam rodzaje herbat; od czarnej, po białą i zieloną, pochodzą z jednego krzewu — camelia sinensis.
Każda herbata ma swój wyjątkowy aromat i charakter. Wiele zależy od tego, w jakim miejscu na ziemi została zasiana i jakie warunki do wzrostu były jej zapewnione. Równie istotnym elementem jest proces fermentacji liści. Znajdziemy co najmniej kilka rodzajów czarnej herbaty, a każdą z nich wyróżnia pochodzenie i proces obróbki, a dzięki temu — smak i zapach, a nawet walory odżywcze.
Jak powstaje czarna herbata?
Odmienna metoda produkcji herbat powoduje, że choć pochodzą z jednego krzewu, smakują zupełnie inaczej. Proces produkcji czarnej herbaty możemy podzielić na cztery etapy. Pierwszym etapem, zaraz po zebraniu liści, jest pozostawienie ich do całkowitego wysuszenia.
Kolejnym krokiem jest rolowanie uwiędłych listków, co może odbywać się mechanicznie lub ręcznie. Dzięki temu stymuluje się herbaciane komórki do oksydacji. Następnie liście pozostawiane są na co najmniej kilka godzin w ramach dalszego procesu oksydacji. W tym czasie zmieniają one swoją barwę; z zielonego na ciemnobrązowy i czarny. Oksydacja jest potrzebna, aby herbata nabrała odpowiedniego koloru i walorów smakowych.
Na ostatnim etapie produkcji czarnego trunku liście poddawane są suszeniu w wysokiej temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza. Krok ten trwa najwyżej 30 minut. Za jego pomocą proces oksydacji zostaje zatrzymany, a listki pozbywają się wilgoci.
Herbata czarna rodzaje
Odmian czarnej herbaty znajdziemy całe mnóstwo. Szeroki wybór może przysporzyć nam nieco problemu dlatego warto zapoznać się z dobroczynnymi właściwościami najpopularniejszych gatunków.
Yunnan
Wywodzi się z górskich terenów Chin. Ciepło i wilgoć tamtejszego klimatu sprzyjają jej uprawie. Prowincję Yunnan możemy śmiało nazwać stolicą uprawy herbat. Cechą charakterystyczną tej herbaty jest jasny kolor, a jednocześnie mocna woń.
Warto ją pić, ponieważ wykazuje się szerokim spektrum leczniczych właściwości, do których należy m.in. regulacja poziomu cholesterolu. Ma ona także niwelować objawy stresu i wspomagać odchudzanie, ponieważ reguluje procesy przemiany materii. Jeśli chcemy wykorzystać wszystkie dobroczynne właściwości herbaty, powinniśmy zaparzać ją przez 2-3 minuty w temperaturze 95 stopni Celsjusza.
Assam
Herbata pochodzi z indyjskiej prowincji Assam. Uprawia się ja na nizinach lub dolinach, które cieszą się dużą wilgotnością podłoża ze względu na bliskie położenie rzeki Brahmpatura. Większość herbat indyjskich pochodzi właśnie z tej okolicy. Herbata cechuje się wyrazistym aromatem i wyważonym smakiem. Wywar ten zazwyczaj przybiera ciemnobursztynowy odcień. Parzymy ją w 95 stopniach przez 3-4 minuty.
Herbata Assam zawiera znacznie więcej teiny od pozostałych herbat czarnych. Teina nie tylko pobudza, ale i wpływa na poprawę koncentracji. Picie czarnej herbaty wzmacnia pracę układu pokarmowego i oraz zapobiega powstaniu chorób sercowo-naczyniowych. Herbata ma działanie bakteriobójcze, dlatego może korzystnie wpływać na higienę jamy ustnej. Wspomaga też pracę układu immunologicznego.
Darjeeling
To indyjska czarna herbata wydobywana u podnóża Himalajów w prowincji Darjeeling. Nie jest szczególnie popularną odmianą, jednak warto po nią sięgnąć, choćby ze względu na specyficzny smak i zapach. Wyróżnia ją kwiatowo-korzenna nuta, a co niektórzy wyczuwają nutkę cytrusową. Kolor tego naparu można określić jako niezbyt intensywną żółć. Czarną herbatę należy zaparzać w standardowym schemacie 95-96 stopni Celsjusza przez ok. 5 minut. Czas parzenia możemy wydłużyć lub skrócić według uznania, co wpływa jednak na walory smakowe.
Czarna herbata zawiera szereg substancji aktywnych w tym cenne polifenole, a co za tym idzie — jest w stanie usuwać wolne rodniki z naszego organizmu. Można zatem przypisać jej działanie przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe. Picie czarnej herbaty wspiera również układ immunologiczny.
Ceylon
Napar ten wywodzi się z rejonów Sri Lanki. Wysoka temperatura i wilgotność powietrza są idealnym klimatem dla uprawy herbaty. Bursztynowo-miedziany napój jest wyjątkowo wyrazisty i lekko cierpki w smaku. Zapach zaś intensywny. 1 łyżeczkę herbaty zalewamy wodą o temperaturze 95-100 stopni Celsjusza i zaparzamy przez 2-3 minuty.
W tej czarnej herbacie znajdziemy kilka prozdrowotnych substancji. Mówi się, że picie czarnej herbaty może odmładzać, a to wszystko ze względu na zawartość flawonoidów. Hamują one procesy starzenia się skóry i dodają cerze blasku. Znajdziemy tam także fluor, który chroni uzębienie przed próchnicą oraz katechiny, które obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
Czy warto pić herbatę czarną?
Każda z odmian tego czarnego trunku zawiera cenne substancje aktywne. Pijąc jedną lub dwie szklanki herbaty dziennie, zapewniamy sobie prawidłowy poziom cholesterolu, a także dobre samopoczucie. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów herbata czarna wpływa na pracę komórek naszego organizmu, eliminując szkodliwe wolne rodniki.
Co ważne, przeciwwskazań do jej stosowania praktycznie nie ma. Pamiętajmy jednak, że mocny napar może niweczyć jej dobre działanie, jednocześnie dodając nieprzyjemnej goryczy. Zbyt długi czas zaparzania herbaty będzie skutkował zwiększoną zawartością teiny, co może działać pobudzająco i utrudnić zasypianie. Nie należy zatem pić mocnej herbaty przed snem.
Herbata czarna może utrudniać wchłanianie żelaza, dlatego nie powinny przyjmować jej kobiety w ciąży oraz małe dzieci.