Dieta matki karmiącej. Jakie produkty powinny znaleźć się w jadłospisie?

Na przełomie lat nic się nie zmieniło i dieta kobiet karmiących piersią nadal wzbudza wiele kontrowersji. Nie można zaprzeczyć, że jest to temat bardzo istotny. Jednak nie trzeba wierzyć we wszystko, co ktoś stara się nam wmówić. Wiele takich informacji to po prostu mity. Co powinna jeść kobieta w trakcie karmienia maluszka? Jakich produktów lepiej unikać? Na te i inne pytania odpowiedzi można znaleźć poniżej!

Każda świeżo upieczona mama doskonale zdaje sobie sprawę, że musi dbać o swoją dietę. Tylko w ten sposób może bowiem zapewnić prawidłowy rozwój dziecka. Regularne i zdrowe posiłki to już połowa sukcesu!

Dieta matki karmiącej – znaczenie

Opieka nad nowonarodzonym dzieckiem to praca na cały etat. W tym czasie kobieta nie ma czasu dla siebie, a cała jej uwaga skupia się na maluszku. Przewijanie, przerywany sen i karmienie piersią, które jest dla organizmu sporym wysiłkiem energetycznym, sprawiają, że dobrze zbilansowana dieta jest niezbędna. Jeśli posiłki nie będą bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały, to najprawdopodobniej pojawią się niebezpieczne dla zdrowia i samopoczucia niedobory. U kobiet, które dopiero co wydały na świat potomka, bardzo często występuje zmęczenie i brak energii, a zła dieta jedynie potęguje taki stan. Poza tym trzeba pamiętać, że to, co spożywa mama karmiąca, ma wpływ na jakość pokarmu, czyli mleka i jego kaloryczność.

Jakie zapotrzebowanie odżywcze i energetyczne ma kobieta karmiąca piersią?

Mówi się, że szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko. Chociaż jest w tym dużo prawdy, to powiedzenie nie powinno mieć zastosowania w okresie laktacji. W tym przypadku kobieta z całą pewnością ma większe zapotrzebowanie energetyczne, dlatego musi spożywać 500 kcal więcej niż do tej pory. Głównie chodzi o maluchy karmione wyłącznie piersią, które nie ukończyły jeszcze szóstego miesiąca życia. Potem są im podawane również inne posiłki, więc produkcja mleka nie jest już tak intensywna. Jeżeli dziecku podawane jest coś poza mlekiem matki, to ona powinna przyjmować około 300 kcal więcej niż dotychczas.

Czego nie jeść przy laktacji?

Młoda mama powinna zwrócić szczególną uwagą na to, co spożywa każdego dnia, pamiętając o wrażliwym i delikatnym układzie pokarmowym dziecka. Wbrew powszechnej opinii nie może jeść wszystkiego, a ze swojego menu powinna wyeliminować produkty, które są uważane za niezdrowe. Należą do nich:

  • Oczywiście alkohol.
  • Słodycze.
  • Dania typu fast food.
  • Dania gotowe.
  • Dania wysoko przetworzone.
  • Produkty bogate w konserwanty.
  • Produkty zawierające spore ilości kofeiny i teiny.

W okresie karmienia piersią niewskazane jest także spożywanie dań instant, słodkich wypieków oraz napojów słodzonych. Mimo że łatwo się je przygotowuje lub można kupić gotowe, to w rzeczywiście nie dostarczają do organizmu witamin i składników mineralnych, tylko puste kalorie.

Czym jest bezmleczna dieta mamy karmiącej?

Skoro wiadomo już czego nie jeść, karmiąc piersią, to warto również zastanowić się, czym jest dieta bezmleczna i kiedy należy ją wprowadzić. Inaczej nazywana jest dietą eliminacyjną i powinny się do niej stosować kobiety, u których dzieci zdiagnozowano alergię na białko mleka krowiego. Nie trudno się więc domyślić, jak musi wyglądać dieta tego typu. Mama karmiąca piersią powinna unikać nie tylko mleka, ale też produktów na jego bazie np. jogurtów lub mających go w składzie. Cenne składniki odżywcze, a przede wszystkim wapń powinny być dostarczane do organizmu poprzez inne produkty. Mogą to być:

  • Warzywa strączkowe.
  • Figi suszone.
  • Zielone warzywa.
  • Sezam.
  • Mleko migdałowe.
  • Orzechy brazylijskie i laskowe.

Co ciekawe, niekiedy bezmleczna dieta karmiącej matki jest wprowadzana bez konkretnej przyczyny. Kobiety się po prostu na nią decydują. Nie jest to zakazane, ale też nie ma gwarancji, że taki sposób odżywiania nie uchroni dziecka przed stwierdzeniem alergii na mleko, gdy będzie starsze.

Przykładowy jadłospis matki karmiącej

Matka karmiąca piersią do swojego żywienia powinna podchodzić racjonalnie i zbilansować swoje posiłki tak, aby przyjmować dziennie wspomnianą dawkę kalorii. Dlatego w tym czasie niewskazane jest wracanie do formy sprzed ciąży. Czas laktacji jest dość wyczerpujący, więc warto się z tym wstrzymać. Dieta dla mamy karmiącej powinna zawierać:

  • Warzywa i owoce.
  • Pieczywo pełnoziarniste.
  • Chude mięso i nabiał.
  • Zdrowe tłuszcze.

Co w takim razie jeść? O to przykładowe menu:

  • I śniadanie. 2 kromki chleba żytniego z chudą wędliną lub pastą rybną i odrobiną masła. Jogurt naturalny z musli.
  • II śniadanie. Sałatka owocowa np. z ananasa, kiwi i mandarynki.
  • Obiad. Dorsz z fasolką szparagową i kaszą gryczaną oraz surówka z marchewki i jabłka. Ryby są doskonałym źródłem żelaza, a kasza zdrowa i smaczna. Dorsza najlepiej jest upiec w folii aluminiowej z dodatkiem ulubionych przypraw (oczywiście bez przesady).
  • Podwieczorek. Owsianka z malinami. Wystarczy połączyć płatki owsiane z połową jogurtu naturalnego i dwoma garściami malin. Opcjonalnie można dodać również 1/2 banana, ale ona dostarcza sporą ilość węglowodanów do organizmu.
  • Kolacja. Bułka grahamka z półtłustym twarogiem i trzema rzodkiewkami.

Należy pamiętać, że w trakcie laktacji trzeba pić również duże ilości wody oraz unikać kawy (tak 2 razy w tygodniu można wypić) i mocnej herbaty.

Kategorie: Żywienie