Szacuje się, że choroby tarczycy są diagnozowane u co piątego Polaka. Medycyna oferuje wiele możliwości walki z dolegliwościami, od metod farmakologicznych do specjalnych diet. Niedoczynność tarczycy dieta, czy pomaga w walce z chorobą? Szersze przedstawienie tematu znajduje się w pozostałej treści artykułu.

 

Niedoczynność tarczycy obok nadczynności tarczycy jest najpopularniejszą chorobą tego gruczołu. Prowadzi do wielu schorzeń zdrowotnych. Odpowiednie leczenie oraz suplementacja pomaga w zwalczaniu skutków choroby. Nadzór stanu zdrowia pacjenta przez lekarza oraz stała obserwacja poziomy hormonów są niezbędne w walce z chorobą. Niedoczynność tarczycy dieta – nie tylko metody farmakologiczne okazują się pomocne w minimalizowaniu lub całkowitej eliminacji skutków niedoczynności tarczycy. Niedobór oraz nadmiar pewnych substancji może powiększyć problem, a odpowiednia dieta może przynieść fenomenalne skutki w leczeniu.

Niedoczynność tarczycy dieta – działanie i skutki

O niedoczynności tarczycy mówi się w aspekcie niedoboru występowania w organizmie człowieka hormonów produkowanych przez tarczycę. Stan ten przejawia się znacznym spowolnieniem zachodzących w ciele procesów metabolicznych. Odpowiednie leczenie pomaga w łagodzeniu skutków oraz w poprawie funkcjonowania organizmu. Jednak zaniedbanie problemów związanych z niedoczynnością tarczycy może przynieść wiele negatywnych skutków.

Czym jest niedoczynność tarczycy?

Rolą tarczycy – gruczołu wydzielania wewnętrznego, jest produkcja hormonów jakimi są tyroksyna (T4) oraz trijodotyronina (T3), nazywanych również hormonami gruczołu tarczycowego. Odpowiedzialne są one za regulację zachodzących w organizmie przemian metabolicznych. Wyróżnia się pierwotną i wtórną niedoczynność tarczycy. Uszkodzenie gruczołu tarczycowego wywołuje niedoczynność pierwotną. Natomiast niedoczynność wtórna zachodzi na skutek niedoboru lub braku TSH – tyreotropiny, stanowiącej hormon przysadki mózgowej, którego celem jest regulacja pracy tarczycy.

Choroba Hashimoto oraz objawy niedoczynności tarczycy

Niedoczynność tarczycy może być spowodowana wieloma chorobami zapalnymi oraz zabiegami medycznymi. Przyjmuje się jednak, że najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy jest choroba Hashimoto. Stanowi ona przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie gruczołu tarczycowego.

Osoby z niedoczynnością tarczycy często wykazują objawy takie jak m.in.:

  • przyrost masy ciała,
  • wzmożona męczliwość, ospałość i ogólne osłabienie organizmu,
  • liczne obrzęki podskórne,
  • zaburzenia układu krwionośnego – wolne tętno i niskie ciśnienie tętnicze,
  • zaburzenia koncentracji,
  • stany depresyjne i rozchwianie emocjonalne,
  • pogorszenie kondycji włosów i ich nadmierne wypadanie,
  • zaburzony metabolizm i zaparcia,
  • zaburzenia cyklu menstruacyjnego u kobiet.

Niedoczynność tarczycy dieta – przykładowy jadłospis w diecie i czego należy unikać

Stosowane leczenie farmaceutyczne nie zawsze gwarantuje polepszenie standardu życia oraz samopoczucia pacjenta. Dieta przy niedoczynności tarczycy jest równie ważna jak stosowanie niezbędnych lekarstw. Spożycie składników bogatych w cynk jest kluczowe do produkcji prawidłowego poziomu hormonów gruczołu tarczycowego, którymi są T4 i T3 oraz hormonu przysadki mózgowej – TSH. Ponadto podczas zapalenia tarczycy koniecznym jest suplementacja diety w błonnik oraz kwasy Omega-3.

Co jeść przy niedoczynności tarczycy?

Ważnym jest, aby dieta w niedoczynności tarczycy obfitowała w błonnik pokarmowy. Dobrym źródłem tego elementu są pełnoziarniste produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Koniecznym jest również spożycie odpowiedniej ilości białka, które można znaleźć w chudych gatunkach mięs takich jak królik, kurczak, indyk lub chuda wołowina praz niskotłuszczowe przetwory mleczne i mleko.

Częstym skutkiem niedoczynności tarczycy jest niedobór jodu, który należy regularnie uzupełniać z przyjmowanym pokarmem tak jak selen oraz witaminę D. Uzupełnieniem mikro- i makroelementów poprawiających stan zdrowia i samopoczucie chorych z niedoczynnością tarczycy będą ryby takie jak makrela i dorsz. Warto również zaopatrzyć się w sól jodowaną. Źródłem niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu żelaza będą natomiast jaja oraz czerwone mięso.

Czego nie jeść przy niedoczynności tarczycy?

Podczas zmagania się z niedoczynnością tarczycy należy unikać spożycia produktów zawierających substancje wolotwórcze o właściwościach antyodżywczych. Wpływają one w negatywny sposób na przyswajalność jodu z pożywienia oraz wchłanianie go przez gruczoł tarczycowy.

Ponadto osoby cierpiące na choroby tarczycy powinny unikać spożycia soi i produktów, które ją zawierają. Soja może w znaczny sposób wpływać na ograniczenie wchłaniania leków stosowanych w niedoczynności tarczycy. Do produktów, których należy unikać podczas niedoczynności tarczycy należą również:

  • pieczywo pszenne ora produkty zbożowe o niskiej zawartości błonnika,
  • surowe warzywa kapustne,
  • wysoko przetworzone desery, ciastka, słodycze,
  • tłuste mięso i wędliny,
  • alkohol,
  • napoje gazowane,
  • słone przekąski.

 

Wyżej wymienione produkty należy spożywać w jak najmniejszych ilościach, jednak zaleca się jednak ich całkowite wyeliminowanie z jadłospisu cierpiących na niedoczynność tarczycy.

Leczenie niedoczynności tarczycy

Prawidłowe funkcjonowanie tarczycy może wymagać wdrożenia leczenia farmakologicznego. Aktywność tarczycy poprawia przyjmowanie farmaceutyków niezbędnych do produkcji hormonów tarczycy lub koniecznych do syntezy hormonów tarczycy. Zaburzenia funkcji tarczycy w wielu przypadkach wymagają stałej opieki lekarza i długotrwałego, a niekiedy trwającego całe życie leczenia. Uszkodzenia tarczycy do których prowadzi autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, wymagają nie tylko odpowiedniego przyjmowania zalecanych leków, ale również dostosowania stylu życia do występującej przypadłości. Podczas niedoczynności tarczycy warto zadbać o odpowiednią ilość przyjmowanych substancji odżywczych.

Niedoczynność tarczycy dieta – dlaczego warto stosować zdrowy jadłospis

Zmniejszenie aktywności tarczycy może być spowodowane zbyt dużą ilością substancji wolotwórczych w organizmie. U pacjentów z niedoczynnością tarczycy konieczna jest suplementacja jodu w diecie, niezbędne są również produkty bogate w składniki mineralne, które pozytywnie wpływają na pracę tarczycy. Ponadto codzienna dieta powinna obfitować w pełnowartościowe białko.

Wdrożenie leczenia farmakologicznego zazwyczaj pomaga w łagodzeniu skutków jakie niesie za sobą niedoczynność tarczycy. Jednak warto pomóc organizmowi odpowiednio skomponowanym jadłospisem, który nie tylko pozytywnie wpłynie na pracę tarczycy ale również na samopoczucie i stan zdrowia pacjenta.

 

Kategorie: Żywienie